Nu mă asculta pe mine! Fă propriile greșeli!



Dintre toate cuvintele pe care omul le-a inventat pentru lucruri pe care nu le înțelege sau care pur și simplu nu există... sunt două care îmi plac în mod special: respectabilitatea și stabilitatea.

Hellooooooo??!!!??!!

Suntem pe o bucată de piatră care se rotește bezmetic în jurul unei mingi de foc... Cam câtă stabilitate poți să ai tu, insignifiant locuitor al cataroiului galactic? Și cât de mult contează ce gândesc alți insignifianți despre tine?

Bucură-te în fiecare secundă de binele că ești și de mirarea că sunt...
Sau ai grijă cum te prinde poza de grup de la sfârșitul lumii... să faci... o figură frumoasă...
  
Oamenii se uită și la stelele care par nemișcate, dar după o vreme îi apucă invariabil căscatul. În schimb o stea căzătoare îi face să suspine... sau să exclame... sau să-ți pună o dorință... Uneori chiar dorința aia la care renunțaseră: să fie fericiți.

E mișto de tot și în același timp cum nu se poate mai nasol... că știi bine ce-ți trebuie să fii fericit, dar ți-e frică să faci ceva... să nu-ți pierzi... respectabilitatea și stabilitatea. Fericirea e volatilă, nefericirea, al naibii de stabilă. Și nici nu trebuie să ți-o aperi de hoți, că n-o vrea nimeni...

Fericirea e frivolă, nefericirea impune respect.
Ăștia stabili și respectabili nu sunt nici măcar stelele alea nemișcate la care cască lumea. Sunt mai degrabă stelele acelea pe care nu le vede nimeni cu ochiul liber, alea pe care le cumperi de pe e-bay cu 5 dolari.

never choose confort over bliss.



Să nu te arunci într-o nouă iubire pentru că peste 5 ani se va răci, mi se pare la fel de stupid ca și când între frumusețe și prostie ai alege prostia. Că frumusețea e trecătoare.
  
Se va ajunge tot la discuții despre centrala termică? Și ce preferi? Să le continui pe cele de acum? Poate noua centrala va fi mai bună și o să discutați despre altceva. Sau poate iubirea va fi mai bună și gura ta va fi la fel de ocupată cu gura lui peste 5 ani.
  
Tocmai discutam cu cineva despre asta și m-a prins într-un moment cam prost. Cred că aveam mai multă răbdare dacă mă întreba acum două zile... când am ajuns la, citez: mă gândesc și la câți bani a băgat tata în vila în care stăm... (ce deja vu...) m-am enervat și am zis puțin cam categoric: ți-e frică de un nou început pe care îl vei trăi mai greu? Dar sfârșitul în care ești și în care nu trăiești deloc nu te îngrijorează?

În curând cred că nu mai vorbește nimeni cu mine.Și pe bună dreptate. Sunt inoportun și infelxibil în alegerea mea eternă: never choose confort over bliss.

Lucky...

LIFT ME UP!



Directorul hotelului, un finlandez rătăcit de mulți ani prin lume, a venit fără prea multă tragere de inimă la recepție. Cererea pe care trebuia să o rezolve i se părea totalmente inacceptabilă, deci știa deja ce va spune. Lucra de 20 de ani în branșă și putea să refuze în mai multe stiluri.

Tânărul care îl aștepta i se părea vag familiar. Încercă să se gândească de unde îl știe. Arăta ca un coleg de facultate încremenit în timp, un coleg neverosimil care nu ar fi îmbătrânit deloc. Zâmbi imaginându-și o reuniune de 20 de ani la care fiecare vine bine îmbrăcat, bine transportat sau bine însoțit... iar acest vrăjitor ar veni la braț cu tinerețea. La naiba... Finlandezul concedie gândul cu mai mult regret decât concedia cameriste, dar la fel de categoric.

Cererea?

Ca în orice hotel... o cameră.

Doar că această cameră era una specială: urcă și coboară după cum apeși butoanele și se numește lift. Cine mai pomenise așa ceva? Să închiriezi un lift dintr-un hotel?

Desigur... hotelul avea mai multe. 6... dacă vă place exactitatea.

Nu intra niciunul în câte o revizie de 24 de ore?

Ba da, sigur că da, iar băieții de la ascensoare chiar lăsau uneori impresia că dorm în lift în loc să muncească... și asta fără să plătească nimic hotelului, ba chiar din contră.

Banii nu erau o problemă.

Nici nu se aștepta să fie. Dorințele excentrice vin din partea unor oameni dispuși să plătească la fel de excentric.

Directorul trase grăbit o linie imaginară de apărare și se pregăti să plece. Principiile hotelului nu permiteau asta. Ca o curvă care te lasă să o fuți, ți-o suge, dar nu te lasă să o săruți, la fel hotelul își închiria camerele, dar lifturile nu.

Atunci se întâmplă imposibilul.

Tânărul îl invită la un pahar de vin roșu și o poveste. Finlanezul s-ar fi lipsit bucuros de povestea tânărului, dar simți un chef subit să bea vin roșu în timpul serviciului. Ca orice nordic, nu prea făcea asta...

Vinul și povestea au mers însă... perfect împreună. Încet încet, directorul se întorcea la tinerețea lui, la facultatea unde s-ar fi putut întâlni cu străinul din fața lui, la anii când chiar ar fi putut să fie el însuși străinul din fața lui.
Lucruri nebunești din dragoste? Desigur, făcuse... Nu e dragostea în sine un lucru nebunesc?

Ce anume? Nu putea să spună... Dar în minte i-a revenit buchetul acela de flori comandat de pe cealaltă față a globului. Buchetul pe care ea l-a păstrat sub formă de petale bătrâne, dar tot frumoase. Și-a mai adus aminte trupa de coveruri pe care a tocmit-o să-i cânte sub fereastră. A încercat să uite înjurăturile familiei ei și amenda usturătoare de la poliție... Dar mai ales și-a adus aminte momentul în care a trebuit să aleagă...

Îi venea să spună... Tinere... Am băut din cupa splendidă a pasiunii... te asigur să gustul de pe fundul ei este foarte amar.

Dar acum începea să creadă că niciodată nu a băut până la fund. N-a avut, poate, coaie...

Acest tânăr însă... era la al doilea pahar!!

Planul era nebunesc, dar simplu: fobia femeii lui față de lifturi putea să fie vindecată într-o singură noapte de iubire într-un elevator. Cele din hotel erau spațioase, deci numai bune. Din parcare și până la lift voia un covor roșu, iar în cabină un pat kinky, o frapieră cu Moet e Chandon și să se închidă toate camerele de supravegere.

Lipsit de atitudinea: nu contează cât mă costă”, tânărul era chiar simpatic.

Finlandezul vedea deja oglinzile aburindu-se, femeia tremurând în același timp de frică și de dorință, sânii lipiți de oglinda rece în care bărbații își verifică sacourile, iar femeile machiajul...

Parcă auzea țipetele.

Și parcă vedea reacțiile ultragiate ale clientelei în fața ușilor închise pe care scrie... revizie...

Și pe bogătașul acela bolnav Alzheimer care locuia de doi ani în hotel pentru că uita să mai plece.Sau pentru că îi plăcea și își permitea să rămână. Parcă îl și vedea sunând la recepție că a rămas o femeie blocată în lift și țipă că vrea să iasă... Și parcă vedea recepționerul șmecher liniștindu-l că femeii îi e foarte bine în...

Zâmbea larg. Era foarte mișto ideea.

Apoi se întunecă...

Era mult prea complicat.

Și-ar putea pierde jobul.

Refuză din nou.

Tânărul plăti și se ridică de la masă.

Știa că va mai încerca alte variante...

Nu părea genul care să renunțe ușor...

Spre deosebire de el?

Principiul cercului îl adusese la aceeași decizie?

Nu bea până la fund?

Iar?

Iar nu avea... coaie?

...

Era deja la mașină când auzi pași grăbiți în urma lui. Era directorul cel inflexibil... gâfâia... Alergase după el...

După o oră de vorbit în engleză, acum, când reuși să vorbească... îi spuse într-o română impecabilă:

Liftul acela... Vreți să se miște sau să stea pe loc?...

Foto: AlexAidonidis

Absent motivat



Am ieșit prin geamul de la o portieră. Nu știu care. Am văzut o ieșire și am țâșnit de parcă toată cabina ar fi fost plină cu apă și efectul hidraulic mă împingea afară.

Trebuie să trăiesc.

Am de ce!

Și am fost lăsat să...

Sunt în picioare.

Numărul de înmatriculare era cu susul în jos, din nefericire... cu tot cu mașină. Portbagajul pare suspendat deasupra capului meu. Îmi vine un gând care mă face să zâmbesc: ce-ar fi să încerc să-l deschid? Ar cădea toate peste mine ca măștile de oxigen din avioane.

Fac semn să se oprească cineva. Atunci nu știam cum arăt, dar acum mi se pare explicabil că nu prea s-au oprit.

Prima salvare.

Am tensiunea aproape perfectă. Toată lumea se miră că nu-s mort... de față cu mine. Aproape că mi-e rușine de ei, că-i dezamăgesc.

Aveam viteză?

Doamne! Întrebarea asta e ca aia cu: Te-ai tuns?... Nu... n-aveam viteză... am rupt doi pomi și m-am dat peste cap pe două axe doar așa... cu puterea voinței...

Aveam centură?

De obicei nu. De data asta am pus-o pe la Ploiești. Poate că mama n-a vrut să reîntregim familia așa repede și mi-a trimis un înger pe locul din dreapta.
SMURD-ul mă întreabă: Singur în mașină? Îmi vine să răspund că nu...
Aș da un telefon... Dacă l-aș mai avea. Cel mai probabil acum îl are altcineva. Cineva care nu crede în Karma...

...

Mereu crezi că asta se întâmplă altora...
A durat secunde. Îmi pun întrebări de o săptămână...
Ce-am făcut devine din ce în ce mai puțin important.
Important e ce voi face de acum încolo.
Death is fast, the only option is to live faster.

Democratizarea fericirii




Una dintre cele mai mari șmecherii ale omenirii a fost inventarea de cuvinte pentru noțiuni care ne depășesc. Nu știm exact ce sunt, nu știm nici măcar dacă există, dar le dăm un nume.

Le botezăm în cristelnița limbajului chiar dacă realizăm și noi că suntem puțin ridicoli, niște popi cu reputație proastă care se prefac că țin ceva în mână. Un botez fără copil, o iluzie în care ne spălăm mâinile.

Le punem nume așa... în lipsă, cum judecă tribunalele infractorii pe care poliția n-a reușit de fapt să-i prindă. Sunt sigur că nimicul, universul și inefabilul nu simt nicio emoție când sunt pomenite de prietenii mei aroganții.

Mai grav, după ce numele ca un fum fără foc a devenit notoriu, proștii încep să caute focul care n-a existat niciodată prin cenușa amăgirilor.

Sigur... și eu, ca atâția alții, sunt atras de această gaură neagră vopsită în roz numită fericire. Morcovul universal după care aleargă toți iepurii. Poți să-ți imaginezi un morcov roz? Nu există? Dar nimicul, universul și inefabilul există... hm?

V-ați așezat toți la coadă în fața găurii roz ca pe vremea lui Ceaușescu... când fericirea era o pungă cu tacâmuri de pui. Mă aștept să strige cineva dintr-un moment în altul: Alo! Domnii din față! Să se dea doar câte o fericire de om! Să ajungă la toată lumea!!

Dacă tot stai de atâta vreme la coadă, ce-ar fi să-ți ridici ochii din smartphone și să te uiți în jur. Poate fericirea aștepta cuminte lângă tine încarnată într-un trup, luminată de o speranță. Fără să știe că e a ta.

I believe in miracles, but I do not rely on them.

nesemnat. nedatat.



Poate că nu vă așteptați la așa ceva, dar scriu o carte cu povești pentru copil. Nu pentru copii, că e doar pentru al meu. A mea. Povești pentru Mădălina. Cu un pic de twist... majoritatea devin povești pentru oameni mari. Uneori îi biciuiesc pentru că au rămas mici... nu copii! Oameni mici.

În povești, pe vârful unui munte tronează un palat atât de strălucitor încât la poale se vând ochelari de soare... ca să te poți uita la el...

Avem ceasuri magice cu trei indicatoare: pentru orele bune, orele rele și orele fericite. Desigur, primele două se mai mișcă ele cum se mai mișcă... dar cel de-al treilea, fix cum sună cornul din Mistrețul cu colți de argint... foarte puțin.

Avem de asemenea trenuri care merg pe fundul oceanelor în rețele de căi ferate care nu se văd niciodată pe Discovery...

Un personaj leagă toate poveștile... e un ponei cu copite de diamant, care a fost oferit încă înainte să se nască, unui grăjdar, în loc de simbria pe un an... Înțelegerea trebuia să fie o escrocherie, pentru că veterinarul palatului îl avertizase pe Padișah că iapa neagră va naște un pui mort... Puiul se naște bine mersi și are copitele din diamante de foarte multe carate...

Iată un foarte mic exemplu. Finalul este varianta alternativă pentru oameni mari, cea pentru copii are un happy end moderat...

Poneiul cu copite de diamant a ajuns într-o țară în care culorile aproape că lipseau. Nu creșteau flori, pentru că oamenii de prin partea locului stabiliseră prin lege, cu mult timp în urmă, că numai plantele utile trebuie cultivate. Eficiența era mare și totuși nu prosperau și nici nu erau prea fericiți cu atâtea plante anoste, dar bune de mâncat. Dacă ar fi păstrat măcar pomii cu fructe... ar fi avut flori și culori primăvara...

Singurele vopsele pentru orice, dar mai ales pentru haine erau extrase din niște melci care trăiau la marginea mării.

Cum era de așteptat, melcii de albastru și verde erau pe cale de dispariție, cei de roșu, mai insistenți, colorau încă multe din hainele oamenilor bogați, iar melcii de roz, o mutație degenerată din roșii, erau preferații doamnelor de la curte.

Pentru oamenii săraci, cei care culgeau de fapt melcii colorați, nu mai rămâneau decât țesăturile goale, albe, crem sau gri. Se poate spune că în acea țară culorile sau lipsa lor îi separau foarte clar pe bogați de săraci.Dacă părinții săraci se obișnuiseră, copiii jinduiau la culori, așa că preferatul lor era curcubeul.

Ca un făcut, nici curcubeul nu venea prea des, așa cum nu trag în general niciunele la omul sărac.
Poneiul cu copite de argint era tare trist. Ar fi făcut ceva, dar nu știa ce. Norocul îi ajută mereu pe cei care vor să facă, așa că fix când se dădea mai tare de ceasul morții ce și cum să facă... a apărut un ditamai curcubeul! Era un curcubeu dublu sau două curcubee gemene, cum doriți... iar poneiul cu copite de diamant a fugit cât a putut de repede spre locul unde unul dintre curcubee întâlnea pământul.
După mai bine de o oră de alergat, poneiul reuși să ajungă la capătul curcubeului care tocmai se pregătea să-ți strângă catrafusele și să plece.

Poneiul îi povesti de-a fir a păr viața lipsită de culoare a oamenilor din țara cenușie.

Apoi primul curcubeu îi povesti celui de-al doilea.

Poneiul era convins că un curcubeu știe multe despre culori, că doar sunt numai culoare! Dar... așa cum toți oamenii au inimă și totuși nu știu mai nimic despre ea, la fel și curcubeul știa și nu prea știa... despre culori.

Cum se fac?

Habar n-avem. Ale noastre sunt direct din lumină. Curcubeele erau la fel de neajutorate și de puțin vinovate că există... cum nu sunt copiii vinovați sau de lăudat pentru viața lor. Vina și-o cunosc doar părinții și zâmbesc când se gândesc la ea...

Așa că poneiul la mai alergat o oră ca să se întâlnească... cu părinții curcubeelor: soarele-marele și apa-plângăcioasa.

Soarele avea treabă să ardă pe unii, dar apa, ca orice mamă, l-a ajutat pe ponei. S-a transformat într-o ploaie magică și a dizolvat curcubeele în goana picăturilor ei spre pământ.

Cugreau picături de culoare luminoasă, așa cum vezi numai cu ochii închiși, când ai un vis minunat, așa cum au copiii din ce în ce mai puține pe măsură ce cresc. Și totul, nu numai hainele copiilor care dansau în ploaie, dar și casele, străzile și mai ales viețile oamenilor din acea țară s-au umplut de culoare. De nu mai puteai să-i deosebești pe săraci de bogați, ci doar pe fericiți de nefericiți, așa cum ar trebui să fie normal.

Ce happy-end senzațional ar fi fost acesta, dacă omul ar putea vreodată să trăiască doar cu ce-i cade din cer.

Dar nu. Omul trebuie să-și construiască propriile aripi și să-și creeze propriile culori.

După plecarea poneiului cu copite de diamant oamenii din acea țară nu s-au întors la flori, n-au făcut nimic să perpetueze culorile primite, până când acestea s-au ars la soare și au devenit mai întâi palide, apoi și mai palide, iar la final amintiri...

Cred că și acum mai privesc către cer și se roagă la ploaia care va veni. Dar o asemenea ploaie minunată nu mai vine. Și nici nu va mai veni. Niciodată.

Aștepți multe de la noul an? Și el de la tine...




Dintre toate abstracțiunile, timpul mi s-a părut mereu... cea mai vie...
Ce e drept, are o inimă rece, dar măcar ticăie! Fix o bătaie pe secundă.

Unii îl văd ca pe o limitare.

Alții, ca pe o șansă...

Unii îl folosesc

Alții... pierd timpul

Unii ezită

Alții decid

De cele mai multe ori decid pentru cei care ezită și care apoi se plâng că viața nu e dreaptă.

Viața nu e nicicum. Tu ești. Tu faci. Tu nu faci. Tu decizi să nu decizi. Să nu decizi azi... desigur, l-ai pălmui pe nesimțitul care ar îndrăzni să spună că eziți... tu nu eziți... tu cântărești bine lucrurile...

În Scent of a woman, scenaristul i-a pus în gură lui Pacino un discurs minunat. Păcat că se aplaudă la final. Ăla nu e discurs la care să te bucuri...
O frază m-a lovit în mod special...

Now I have come to the crossroads in my life. I always knew what the right path was. Without exception, I knew. But I never took it. You know why? It was too damn hard.

Personajul era astfel construit încât eu, care adesea am luat-o pe drumul corect indiferent cât de damn hard era... mi-am reprimat un gând șutuitor în fund la adresa scenaristului și am zâmbit. Să rescriem...

Now I have come to the crossroads in my life. I always knew what the right path was. Without exception, I knew. It was too damn hard but I took it. You know why?

Pentru că nu vreau (doar) să scriu discursuri care să-i instige pe alții să trăiască. Vreau să trăiesc eu însumi!

Viața noastră e doar un pod între două morți infinite. Să nu te amăgești, înainte să te naști ai existat la fel de puțin cum vei exista și după moarte. Poate că sunt ciudate vorbele astea de la un om care crede în Dumnezeu. Poate că dumnezeul meu e ciudat...

El nu-mi cere să mă rog, îmi cere să fac.

Nu-mi cere fidelitate față de El... îmi cere fidelitate interioară. Îmi cere să nu pun în pagină ce nu pun în practică...

Aștepți multe de la noul an? Și el de la tine...

Limitează-te să-l pierzi ezitând sau decide să-l folosești ca pe o șansă.




Back to Top