Cum e Fifty Shades of Grey - filmul?


Îmi pare rău că la ora asta nu am fotografiile oficiale de la premieră. Le voi insera în articol când le primesc, fotograful cred că doarme la ora asta :)
O să încep cu un paragraf care nu are legătură cu filmul. Are legătură cu… criticii de film. Într-o proporție extrem de mare ei simt o nevoie viscerală să ne strice plăcerile vinovate. De cele mai multe ori pentru că li se cer critici dure, acide, cu puțin umor și asta pentru că orice redactor șef care se respectă crede că “astea merg”. 
Ca atare mă aștept ca mulți critici să șteagă cu fenomenul pe jos, ceea ce nu va împiedica zeci de mii de spectatori să-l savureze. 
Sunt absolut sigur că acest film va stârni controverse! Ceea ce-l va face un succes și mai mare. Se va vorbi despre el. Pozitiv, negativ sau doar în genul "ai văzut faza aia?"

Eu și Muza am avut șansa să-l vedem în condiții excepționale. 
Un Audi A7 oferit de Midocar ne-a dus la Grand Cinema Băneasa unde ne aștepta o lansare ca la carte. 
Chiar am găsit cărți pe fotoliile din sală. Fifty Shades of Grey, desigur. Nice touch Ro Image 
Am avut un pic de spectacol înainte. 
Tango. 
Șampanie bună. 
Moet. 
Prezentare de modă masculină. 
Sarto. 
Ca o tușă de remarcat, o parte din costumele Sarto prezentate au fost puse pe… femei. Recunosc că am fost aproape gelos. Le veneau foarte bine!
Ilie Năstase a onorat cu prezența această lansare și nu m-am putut abține să nu remarc că are în continuare un umor contagios. Omul poate să facă spectacol și când întreabă unde e toaleta :))
S-a citit un pasaj din carte, unul bine ales în context pentru că s-a regăsit și în film și așa mi-am dat seama de prima bilă neagră pe care o am. Nici eu, nici ramona n-am citit Fifty Shades of Grey, deci nu putem să comparăm volumul cu pelicula. Sau invers.

Așa “virgini” cum eram, am intrat în sala 12 din Grand Cinema Băneasa destul de relaxați. Cartea ne aștepta pe scaun, ca un reproș subtil din partea organizatorilor care bănuiau că n-am citit-o. Mama ei de telepatie!
Primul contact cu personajele încarnate a produs prima surpriză. Muzei i-a plăcut fata, nu junele prim. Mie mi s-au părut amândoi bine aleși și oricum mă interesa mai mult “acțiunea”.
Pentru că mulți dintre voi s-ar putea să fiți la fel de virgini ca mine întru Umbrele Domnului Grey, nu o să vă stric surpriza. 
O să vă spun doar că prima parte are un umor sănătos, chiar dacă nu și ritmul pe care mi l-aș fi dorit. Am râs, ceea ce e bine. Am fost interesat, ceea ce iar e bine. 

Am regăsit multe elemente din alte filme și alte cărți, ceea ce e mai puțin bine, dar sunt sigur că asta e și vina mea. Că am citit destule :) Cenușăreasa, de exemplu, Luni de fiere, Sexus, Femei. 
Pudicii n-au de ce să se teamă. Față de cărțile listate mai sus (exceptând Cenușăreasa, desigur) Fifty Shades of Grey este, cel puțin în film, mai degrabă un romance cu un pic mai mult condiment decât o poveste scandaloasă!
Mai mult, bărbaților li se cam spune în față ce vor de fapt femeile de la ei. Nu, nu e simțul umorului. 
E forța. 
Forță care e pusă în așa măsură în imagini încât nu poți să nu te gândești la The Aviator, Great Gatsby, Pretty Woman. Ce e drept, Scorsese a reușit mult mai multă tensiune cu DiCaprio în rolul principal. 
Filmul nu e nici Theory of Everything, nici Boyhood, filme distribuite tot de Ro Image pe care ești pur și simplu fraier/ă dacă nu le vezi, dar nici nu vrea să fie. 
Nu va rămâne în analele cinematografiei :) dar eu cred că multora le va face bine. 
Orice bărbat care merge la Fifty Shades of Grey va pleca convins de o idee pe care o susțin de multă vreme: 
Bărbatul trebuie să știe să ofere, dar mai ales… să ceară. 
Nu să se roage, nu să bâzâie insistent. Și cred că lecția asta îi va ajuta pe mulți. 

Iar femeile vor pleca de la film dorind mai mult piper în viața lor sexuală, dar parcă nu chiar atât încât să le dea și lacrimile. Cum se întâmplă la finalul acestei prime părți (pentru că sunt sigur că vor mai urma cel puțin două). 
L-aș recomanda în primul rând oamenilor tineri, mai puțin pentru valoarea artistică, unde nu m-a dat pe spate, dar mai ales pentru ideile care se citesc, deși e film, printre rânduri. 
Și ar mai fi ceva… pentru toți cetățenii care cred că un bărbat adevărat nici nu dă telefon nu știu câte zile după o primă întâlnire, ar trebui să vedeți ce face un bărbat puternic de fapt: CE VREA EL. 
Grey nu crede că e o problemă nici dacă vine să o ajute, nici dacă vine să o… convingă. Și mai are o problemă cu cu nu-ul pe care trebuie să o înțeleagă mulți. O femeie de cele mai multe ori spune nu și apoi negociază :))
Veți vedea cum se face asta cu… contract. 



Pozele de la lansare au venit! Sunt toate aici: http://on.fb.me/1B6TgoR
Back to Top