Am aflat că soțul prietenei mele o înșală. Trebuie să-i spun sau mai bine nu?







Acest text e răspunsul la o întrebare care a pierdut la Blogging democracy pentru că s-a votat la vedere. Dar am primit multe mesaje în privat. Cel mai amuzant a fost: Eu am o singură prietenă! Să votez subiectul nr. 1 ar fi ca și când ar afla că o înșală de la tine de pe blog! 
L-am scris exact așa cum îl gândesc, cu rezerva că eu am fost o singură dată în situația să-i spun unui prieten. Dar cât m-am gândit dacă să o fac sau nu i-a spus ea. Știa că știu și nu mai suporta tensiunea. 
Eu l-am pierdut de prieten. Ea îl are în continuare de soț. 


Înainte de orice trebuie să știi: 

1. Am văzut multe cazuri în care prietena a ales să-i spună soției și câteva în care prietenul i-a spus soțului. În cele mai multe cazuri căsniciile au continuat, dar prieteniile s-au sfârșit brutal. 
Oamenii aud doar ce vor să audă.
Înțeleg ce sunt pregătiți să înțeleagă. 
Iar “mesagerul” e “împușcat”. Într-un caz chiar i s-a reproșat femeii că vrea să “bage râcă” între ei.  (Să nu zici că nu ți-am spus). 




2. Am mai întâlnit și destul de multe cazuri în care prietena nu i-a spus soției, dar în rest a cam spus la toată lumea. 
De c*cat. Lipsă de caracter, dar și de creier pentru că primul lucru pe care l-a întrebat soția când a aflat de la altcineva a fost “de unde știi”. 

3. Dacă decizia de a spune se bazează pe ideea că soția suferă fără să știe… greșești. Ce nu știi nu te poate răni. Multe căsnicii se bazează pe discreția unui mare număr de oameni. În general amanții și amante, că și ei ar putea să le spună, nu? 

Acum că te-am prevenit putem trece la răspunsul tranșant. 
Depinde.
De când e “depinde” un răspuns tranșant? 

Pentru că sufletul nu e o știință exactă. “Meserie mizerabilă, sufletul”, vorba lui Adrian Păunescu. 

Depinde de cât de sigură ești. 
Depinde de ce dovezi ai. (Niciun soț nu o să răspundă la “Am auzit că mă înșeli” cu “Așa e, m-ai prins”)
Depinde de cât de bine îi e prietenei tale în relație. 
Depinde dacă nu cumva știe deja. Sunt femei care nu se despart când află că sunt înșelate, ci doar când SE AFLĂ că sunt înșelate. Rușine publică e mai greu de îndurat. 

Așa că, decizia dacă îi spui sau nu DEPINDE de fiecare caz și de tine. Dar indiferent ce decizi, ai grijă cum spui sau cum… nu spui. Dacă îi spui ei, tatonează întâi terenul, dacă nu-i spui ei… nu mai spune NIMĂNUI. 
Deja de când ai aflat și tu știu deja prea mulți oameni. 





Back to Top