Femeia lectură - Abia aștepți să te pui cu burta pe carte :)))



Când ai o "femeie-lectură", ca bărbat şi cititor, abia aştepţi să te pui cu burta pe carte!
Fiecare pagină pe care urmează să o citeşti e diferită în funcţie de cum te-ai descurcat la pagina anterioară.
Spre deosebire de o lectură normală, unde ştii câte pagini mai ai, femeia lectură se poate termina brusc, dar la fel ca atunci când citesc orice carte, doi bărbaţi care „citesc“ aceeaşi femeie nu înţeleg acelaşi lucru din ea.
Unii înţeleg mai puţin. Alţii mai mult. Şi alţii nimic.
Femeia e o carte scumpă. Învelită în piele. Dacă se păs- trează bine, poate să treacă prin multe mâini şi minţi, rămânând, ca Iancu Luca Caragiale, foarte actuală.


Foarte solicitantă, femeia lectură poate să schimbe din mers acţiunea, personajele sau chiar limba în care e scrisă.
Orice bărbat cititor în femei îţi va spune că sunt multe pagini pe care trebuie să le parcurgi de două ori. Şi în ele se tace.
Cu toate acestea (sau poate tocmai datorită lor) o femeie bună are acelaşi efect cu o carte bună. N-o mai laşi din mână! Dacă te-a prins de la primele pagini, îţi neglijezi orice
alte îndatoriri. Îţi neglijezi prietenii. Nu pleci din casă până nu termini. Măcar încă un capitol.
29
30
Te adânceşti în ea ca într-o altfel de realitate. O rea- litate care interferează, bruiază sau chiar anulează orice urmă a realităţii pe care o ştim toţi.
Femeia lectură e realitatea pe care o ştii doar tu.
O iei la masă. În maşină. În pat. Chiar şi în cadă! Spre deosebire de alte cărţi, nu ţi-e frică niciun pic că s-ar putea uda. Scăunelul pe care îţi aşezai paharul şi cartea are acum două pahare.

Câteva zile pe lună femeia lectură e foarte contradicto- rie. Nu ai voie să intri în profunzimile ei şi asta nu te neliniş- teşte, dar ar trebui.
Pentru erudiţi este important de ştiut că femeia lectură detestă Literatura Comparată! La drept vorbind, nici pe noi nu ne interesează comparaţia cu alţi cititori. Nu vrem să ştim nici care dintre ei citea mai repede, nici dacă urmă- reau rândurile cu degetul şi nici cine a rămas la jumătate şi cine a terminat-o într-o singură noapte.
De două ori.
Femeia lectură face adesea fotografii ca nişte semne de carte. Să ştii unde ai rămas.
Oricât eşti de bun, lecturile paralele sunt o mare pro- vocare! Pentru că lecţiile pe care le înveţi dintr-o carte nu se potrivesc în cealaltă şi, în general, eşti prea epuizat (intelec- tual, desigur) ca să poţi face faţă pe termen lung. 


Foto:  Aisii

Back to Top