Leapșa cu cărți! LISTEAZĂ ȘI DONEAZĂ. Dacă am fost provocat de 5 sau 6 ori, trebuie să listez 50-60? :)




Books bucket challenge sau leapșa cu cărți sau provocarea celor 10 titluri. 
Am tot primit-o.
Mi-au atras atenția TOATE, dar voi lista numai numele care-mi vin repede în minte. Nu pentru că sunt nepoliticos, dar pentru că dacă stau să mă uit pe facebook să fiu sigur că n-am uitat pe nimeni nu mai ajung să-l scriu
Lorena Buhnici, Cristina Gabriela Olteanu și Maria Elisabeta Oneț, Ana Maria Veronica, Gülfer Gafar, Cosmina Mihai

Lista mi s-ar părea seacă fără o miză. Așa că voi provoca la rândul meu 3 oameni să listeze 10 titluri și să cumpere 10 acțiuni la Bursa de fericire. 
Să nu mai zică nimeni că suntem niște aroganți citiți, să fim niște aroganți ca lumea, cu banii jos. 

Așadar. Eu mi-am cumpărat deja acțiunile și dau mai jos lista. Cu argumente. Exclusiv autori ROMÂNI. Știți că am o pată să susțin un patriotism un pic mai pragmatic: firme românești, zbor cu Tarom (anul acesta exclusiv cu ei) și donez la Dăruiește viață că sunt români și buni. 
Era și cazul să merg la patriotismul literar. Nu le pun numere să nu se creadă că e top.
Provocările mele merg către: STELIAN ȚURLEA (poate își face facebook cu ocazia asta, e unul dintre autorii listați mai jos); GRIGORE ARSENE, patronul editurii Curtea Veche, care va trebui să listeze doar cărți care NU sunt în oferta lui și (din nou) pe DIANA DUMITRESCU. A fost ideea Muzei, că eu nu aveam tupeu știind că am împrumutat de la ea un Llosa pe care nu i l-am dat înapoi nici până acum :))))


Așadar... 10 cărți.


Nichita Stănescu. Necuvintele. 
Pentru că omul ăsta a pictat emoții direct pe noi. Pentru că a luat vorbele vechi și le-a dat înțelesuri noi și pentru că era să mă bat cu Cristian Tabără pentru el. N-aveam nicio șansă :)))))

Mircea Cărtărescu - Levantul. 
Pentru că personajul principal e limba română. Pentru că râzi în patru versuri, te înmoi în atle patru, după care, în următoarele te apucă nostalgia (stai, că asta e altă carte :))) )

Emil Cioran - Silogismele amărăciunii. 
Pentru că am m-am enervat când am citit că femeile sunt niște nulități simpatice, dar mi-a prins bine, pentru că unele chiar sunt, iar eu eram în liceu când mise părea că frumusețea ține loc de orice. Ține o…

Mircea Eliade - Istoria credințelor și ideilor religioase
Pentru că lumina din lumină vine dintr-un fel special de lumină numit cunoaștere, iar revelația îi e dată omului pregătit. Nu vorbește Dumnezeu cu toți jucătorii la 6 din 49!
Aș fi tentat să spun că lucrarea de căpătâi a lui Eliade trebuie să fie mai citită decât Biblia. Din păcate nici Biblia nu prea mai are cititori, doar niște analfabeți la pomeni. 

Ion Minulescu - Romanțe pentru mai târziu. 
Până nu e prea târziu.

Lucian Blaga - Teatru. 
Ce nu pot să înțeleg este de ce am citit piesele lui Blaga în liceu și facultate, dar nu pot să găsesc măcar un teatru care să le joace. Sigur, poate nu am căutat eu destul.

Cristian Popescu - Arta Popescu. Pentru că am avut și noi un Daniil Harms, dar l-am tratat la fel de bine. Adică a murit subapreciat. Măcar Daniil Harms e apreciat acum. 

Stelian Țurlea - Trei femei. 
Am scris un articol întreg despre roman. Cred că se cere o reeditare. 

Mihai Eminescu - Poezii. Parcă aud niște râsete. Unora li se pare că Eminescu a scris cățeluș cu părul creț pentru că s-au întâlnit cu el când erau mici. Partrea proastă e că unii rămân mici. Și nu în felul acela frumos. Glossa și Scrisorile au straniul talent să însemne altceva la 20, la 25, la 30… și așa mai departe. 

Ultima listată, dar nu cea de pe urmă este o carte care s-a publicat sub mai multe titluri. S-a reeditat și într-un fel de culegere. Pentru mine ea se numește exclusiv: Planetarium. Autorul e Cristian Tudor Popescu. Un CTP mult mai tânăr, care nu arunca margaritas ante porcos.

Spre disperarea editorilor și librarilor din RO vă invit să NU cumpărați toate aceste cărți. Nu posedăm hârtia, ci reținem ideile. Asta e, desigur, valabil doar pentru cei care le și înțeleg :))
Paginile nedeschise din biblioteci care dau bine prin case nu sunt altceva decât mormintele acestor idei. 
Lăsați-le să zboare. Împrumutați-le de la prieteni. 
Interacționați pe bune. 
Scrieți despre ele pe facebook. 
În loc de big tits prefer a smart ass :))) 


Donații pentru bursa de fericire AICI http://www.bursadefericire.ro
Back to Top