De la ce sumă îţi permiţi demnitate?


E o replică absolut genială în Filantropica: La banii tăi îţi permiţi demnitate?
...

Sunt lucruri pe care trebuie să ţi le permiţi. O maşină, o casă... în unele cazuri o femeie.
Voi face o afirmaţie şi mai riscantă: trebuie să-ţi permiţi un copil. Înainte să-l faci. După s-ar putea să descoperi că plus 1 înseamnă minus multe. Ce vrei să-i laşi moştenire? Frustrări şi visuri neîmplinite?

Lista cu lucrurile pe care ţi le poţi permite sau nu în funcţie de bani e extrem de lungă, dar sunt câteva extrem de importante care nu se plătesc cu bani.
Îţi permiţi să te îndrăgosteşti de cine vrei tu. Îndrăgosteala e gratis, relaţiile costă. O masă în oraş costă mai puţin decât o mobilă de bucătărie.
Îţi permiţi să visezi. Când ai terminat cu asta şi poţi să îţi vezi viaţa ca pe o serie de zile lucrătoare întrerupte din când în când de week end-uri, poţi să ceri direct vacanţa de pe lumea ailaltă (vorba lu’ Cheloo)
Dar mai ales îţi permiţi să-ţi permiţi. Îţi permiţi să refuzi când ştii că lucrul care ţi se cere e împotriva oricăror principii. În job description nu scrie că-ţi laşi bilele la intrare.
Îţi permiţi să te aperi pe tine şi pe alţii de nedreptăţi. Sigur, e mai simplu să ţipi când eşti lovit şi să priveşti absent ca Hamlet când e lovit unul de lângă tine. Nasol. De multe ori e doar o conjunctură şi când o să-ţi vină rândul o să privească el fix prin tine ca şi când n-ar fi niciun om în faţa lui. Şi, cine ştie, poate nici nu e.
Nu-ţi trebuie bani în cont ca să ai o părere de care să se ţină cont. E suficient că înveţi tu înainte să ai pretenţia să-i înveţi pe alţii; să trăieşti tu... şi să nu ai pretenţia că poţi să-i înveţi pe alţii să trăiască.
Una dintre bogăţiile unui bărbat este luxul propriilor opinii.
Sunt oameni care au demnitate într-o maşină care costă cât instalaţia de sunet din a mea şi alţii care nu au deşi maşina mea costă cât instalaţia de sunet din a lor. Sau cât scrumiera. Bine, bine, am cam exagerat la faza asta :))))))
Încheiem ca la ora 12: oricât de mult ar urca un pupincurist, fundul de care se ocupă va fi mereu mai sus decât el. Cine ar vrea să aibă deasupra, în loc de cer, două fese?
Back to Top