Mic îndreptar pentru geloase. Și geloși



O femeie geloasă e mai eficientă decât un detectiv particular. Ca în documentarele acelea cu forensic detectives, ea caută probe și le analizează. Nu are microscop, dar are un scop:  să își confirme o bănuială. Aici survine prima greșeală: femeia geloasă te-a găsit vinovat înainte să înceapă ancheta. Investigațiile sunt derulate doar ca să te facă să recunoști. Să-ți distrugă alibiurile. Chiar și dacă alibiul tău este că ai fost cu ea în seara aceea, tot nu e suficient. 
Ce plăcere masochistă, nu? Să vrei o confruntare din care singura satisfacție este să afli că ai avut dreptate când ai spus că ai greșit alegându-l pe el. 
Și totuși…
O femeie geloasă face multe greșeli. Logica ei este bruiată chiar de ideea care i-a intrat în cap și care tinde să devină un șablon. Potrivit acestui şablon, faptele trebuie să se potrivească. 
O femeie geloasă trebuie să știe că NU are o problemă din partea femeilor despre care vorbește soțul sau iubitul ei. Atâta minte avem și noi, să nu trebuiască să justificăm ceva ce putem doar omite. Femeia care trebuie să te pună pe gânduri e aceea despre care bărbatul nu vorbește. 
O femeie geloasă va ajunge inevitabil la interogatorii. Nouă, bărbaților, nu ne plac nici măcar discuțiile prea lungi despre „Eu cu ce mă îmbrac azi?”, darămite o serie de întrebări despre ceea ce n-am făcut. Sigur, nici despre ce am făcut,  dar aici mai apare o problemă: când se ajunge la interogatoriu, știi deja că ești… suspect. Și parcă îți piere orice chef să mai ajungi „în pat cu dușmanul”.  
La bărbați, e complet diferit. Noi nu putem sesiza când se uită ea după alți bărbați, pentru că femeia poate face asta fără să întoarcă nici capul, nici altele.  Noi nu putem distinge diferențe între fire de păr sau între parfumuri. 
Bărbații cu care ar putea să ne înșele nevestele noastre nu se dau cu ruj, așa că nu avem ce să vedem la cămașa „vinovatului”.
Avem și noi un al şaselea simț? Nu. Dar, de multe ori, funcționează destul de bine simțul proprietății. Am putea să punem la lenjeria ei intimă un anunț cât o etichetă: Dacă vezi asta, ești mort!
Noi nu adunăm probe, însă strângem niște draci mici pe care îi lăsăm să crească până iese un scandal mare. 
Care dintre cele două tabere procedează mai bine? Niciuna. Pentru că, de cele mai multe ori, cauza infidelităților și despărțirilor este gelozia. Dacă tot mă învinuiești, măcar să greșesc! De ce să plătesc fără să cumpăr? 


Iar tu, gelosule, trebuie să înțelegi că relația fericită pe care trebuie să o păzești nu mai e o relație fericită. Poate nici măcar o relație. 

Back to Top