Influenţa grupului. Se întâmplă să nu facem lucruri în relaţie pentru că nicio prietenă nu face aşa ceva sau pentru că toată gaşca de băieţi o să spună că suntem sub papuc? Şi dacă erai în alt grup? Sau în altă relaţie? Până unde să lăsăm influenţa?

Marine Hotel by AlexanderB


Este un subiect propus de un bărbat. Mi-a plăcut imediat dilema, pentru că am fost pus de multe ori în faţa ei. 
În perioada mea zbuciumată, de tânăr cu plete supărat pe lume, prietenii îmi reproşau adesea alegerile. De ce alegi să stai cu aia serile, dacă oricum îi dai papucii în câteva săptămâni??!
Eu încercam din ce în ce mai puţin credibil să le explic că nimeni nu intră într-o relaţie pentru atât de puţin timp, nu ne iubim fast-food, fast love. Reputaţia mea era mai puternică decât intenţiile. Ajunsesem să cred şi eu că am o problemă şi am lăsat pe toată lumea mască atunci când m-am căsătorit şi a durat. Mai mult decât căsătoriile unora mai stabili decât mine. Bullshit, toţi păreau mai stabili. 

Culmea este că n-aş fi scris articolul dacă mă bazam doar pe experienţa mea. Ideea că noi am trăit ceva care se potriveşte tuturor mi se pare o tâmpenie. 
Dar am făcut parte din multe grupuri şi am ascultat mai mult decât am vorbit. Ştiu, e o raritate. Mulţi oameni care ies la ţigară la job de exemplu nu ascultă nimic, doar aşteaptă să le vină rândul să vorbească. 
Grupul este a doua mamă pentru bărbat şi  psiholog pentru femeie. 
Şi grupul bărbatului şi cel al femeii sunt pline de bune intenţii. Drumul spre iad e pavat cu ele! Dar între bune intenţii şi competenţă e o mare diferenţă. 
Grupul îţi spune ce se face şi ce nu se face fără să poată să explice de ce.
Eu pot să vă spun de ce nu trebuie să te duci după te miri ce medicament la farmacie doar pentru că ea s-a splălat pe cap şi nu s-a uscat bine, când tu eşti în celălalt capăt al oraşului. Nu e un gest romantic, e unul de supunere. 
Pot să vă spun şi de ce e bine să nu aştepţi bărbatul cu masa caldă. E ca la masterchef, faza finală trebuie să se întâmple înaintea juriului. 
Pot să vă spun multe, dar nimic nu o să vă ajute mai mult decât un adevăr brutal: uitaţi-vă cine vă dă sfaturi înainte să le acceptaţi. Ce a făcut pentru el acel om. E o idee trăită sau un crez din oracolul de clasa a 8-a?

Ştiu destui bărbaţi care spală vasele şi aragazul, dar n-ar recunoaşte asta niciodată în grupul lor de prieteni. Paradoxal, n-au nicio problemă să recunoască deschis când au vomitat după o beţie. Şi cât. Uneori şi se culoare. 
Am înnebunit?
Cine stabileşte ce e bine şi ce e rău, de sunt lucrurile atât de pe dos? 
Propun să le ceri celor din grupul tău să-ţi spună şi când să faceţi dragoste, cu ce viteză şi în ce poziţii. Te mai uiţi din când în când în telefon să vezi ce urmează. 
Îmi imaginez şi un vot: cine e pentru, cine împotrivă, se abţine cineva?
O să închei cu o dilemă care rezolvă dilema. Alegerea între grup şi iubită. Dacă faci mereu cum vrea ea şi ei zic că eşti sub papuc, atunci dacă faci mereu cum vor ei, cum eşti? Vezi să nu schimbi doi papuci de casă cu vreo 10 converşi :)))

Foto: AlexanderB



Back to Top