Bă, inteligentule! E ea proastă că nu-ţi pricepe glumele?! Despre vorbitul de sus şi prostia de la ambele capete.



Nu credem să învăţ să-l citez pe Puya :)

Asta cu Bă, inteligentule e dintr-o piesă de-a lui. 
Prin Iulie mi-a scris o doamnă. Am reuşit să citesc mesajul abia astăzi. Nu reuşesc fizic să le văd pe toate. 
Problema ei era vorbitul de sus. Acum, probabil că omul ei era şi mai înalt, dar cert este că nu asta o deranja. 
Omul se vedea un semizeu pe lângă ea. Mai cult, mai inteligent, mai spontan.
Din mesaj nu mi-a fost greu să deduc că femeii nu-i lipsea inteligenţa deloc. E o diferenţă între inteligenţă şi cultură generală. 
O să fac o afirmaţie riscantă: lumea e atât de nebună acum încât nu mai e deloc clar ce înseamnă să ai cultură generală.
Şi o să mai fac una: educaţia unui om ţine în primul rând de şansă. Una e să ai norocul să te naşti într-o familie de intelectuali, alta e să-ţi fie ruşine când vii cu cărţi, când acasă la tine singurele versuri recitate au fost de la manele. 

Diferenţele acestea de background ne separă într-un fel de noi caste! Dar ce te faci? Că sexul nu ştie carte şi apare câte o femeie la care treci cu vederea că nu l-a citit pe Kant! E rău? Nu. Mama lui de Kant. Fiecare om are talentele lui, abilităţile lui. Dacă îl judecăm după ale noastre s-ar putea să nu strălucească. Dacă ne-ar judeca după ale lor, s-ar putea să nici nu existăm.
Mie îmi plac femeile deştepte. Cormac McCarthy spunea că sunt un hobby costisitor. Dar mi se pare mult mai normal să nu fiu cu o femeie care nu se ridică la nivelul meu, decât să stau cu o femeie şi să-i tot dau în cap cu cât sunt eu de minunat şi ea de proastă. 

E o prostie la ambele capete: a bărbatului că nu şi-a ales-o mai bine şi a ei că înghite acest tratament. Ca să fiu corct cu ambele părţi, el ar trebui să-şi facă un upgrade la maniere, iar ea un upload de cărţi. 
Până în secolul 19 femeia cu greu putea să adauge mare brânză la statutul ei prin educaţie. Sigur, sunt mii excepţii despre care s-a scris. Şi miliarde despre care nu a scris nimeni. Că nu avea ce.
Noi, bărbaţii, am crescut cu ideea că e lumea noastră. Că suntem mai deştepţi, mai puternici, etc. Dar cel mai mult îşi etalează calităţile oamenii care de fapt şi le văd mai mari decât sunt. Cei care chiar le au nu mai au ce să demonstreze. 
Nasul pe sus nu e o formă de evoluţie. 
De cele mai multe ori eşti mai deştept atunci când n-o faci pe deşteptul. 





Back to Top