Orice psiholog îți va spune că sinceritatea unui om pus față-n față cu o întrebare e invers proporțională cu timpul alocat răspunsului. Altfel spus, ai nevoie de timp să gândești o minciună. Adevărul e mai ușor accesibil. Poți da răspunsul pe loc.
De cele mai multe ori cearta este un sincronism comportamental de tip întrebare răspuns CONTRA CRONOMETRU! unde întrebarea nu există în forma ei clasică, dar fiecare dintre cei doi oponenți caută să răspundă unei acuzații cu... altă acuzație, unei suspiciuni cu altă suspiciune și – se putea altfel – unei insulte cu o insultă pe măsură. Din păcate prin insultă pe măsură se înțelege de cele mai multe ori una mult mai mare.
Desigur, limbajul are limitele lui și când superlativele mizeriei sunt epuizate se ajunge în general la violență fizică. Gata cu lecția de psihologie că ați înțeles deja pe jumătate: de cele mai multe ori vorbele grele exprimă adevărul gol goluț și lipsa de respect pe care ți-o arată într-o ceartă nu e prea departe de ce gândește când e totul OK și nu spune, la dracu, nimic. Fiecare subiect pe care îl aduce într-o ceartă (și din care face armăsar) este un subiect care îl deranjază la tine în general, ca un țânțar care îl mai bâzâie din când în când.
Stai! Nu pune mâna pe telefon să-l înjuri și să-i spui că știi ce gândește! La drept vorbind nici nu e chiar așa bine să știe că știi în general. Își upgrade-ază sistemul defensiv :)))) Știi povestea aceea cu adevărul care e la mijloc? Și aici e la fel. De multe ori starea de nervozitate acționează ca un bruiaj emoțional: sentimentele tale față de persoana cu care ești în conflict sunt distorsionate de situația în care sunteți, brusc, inamici. Și atunci, ca un om din interior care lovește în propria tabără, ca un câinte turbat care mușcă mâna care l-a hrănit (cu dragoste) la fel și oponentul tău caută inconștient să te lovească unde știe că doare mai tare. Nu mai are nicio importanță dacă el crede sau nu că ești de vină pentru tot ce îți aruncă în spate. Sigur, nu merită o medalie pentru asta. Dar toți spunem și lucruri pe care le regretăm. Dacă am trage linie după fiecare vorbă grea am avea 500 – 600 de parteneri într-o viață.
Parcă aud niște bărbați spunând că asta nu ar fi chiar atât de rău (serios? Cine ține minte atâtea nume :))))))) Eu și Muza am avut multe dispute de idei (uneori chiar și artistice) pe care am dus lupte pacificate cu vin și alte metode specifice. Dacă rămâneam certați, tu ce blog mai citeai azi?
Nu ai încă NECENZURAT??!
Comandă ediția revăzută și adăugită direct din link:
http://www.curteaveche.ro/necenzurat.html
Nu ai încă NECENZURAT??!
Comandă ediția revăzută și adăugită direct din link:
http://www.curteaveche.ro/necenzurat.html