Nu-ți permiți fără frecvență când înveți la școala vieții: Povestea neretușată a unei femei care m-a câștigat de fan. Axana Golub.


Știam din experiență că e mai ușor să ajuți, chiar și cu o campanie mare, decât să te întâlnești cu omul care are nevoie de ajutor. Când lucram la știri în Pro am făcut o chetă printre colegi pentru un caz care se dorea mușamalizat. Un accident. Victime? Două fetițe. Erau vremuri mai bune pentru presă așa că am reușit (și cu ajutorul altor televiziuni) să facem destul deranj încât să fie imposibilă manipularea faptelor. Întâlnirea cu bunica lor a fost însă momentul cel mai greu. I-am dat plicul în care adunasem bani și m-am scuzat încercând să plec cât mai repede. Să nu se vadă că mă bușește plânsul. Bărbații nu plâng :)
Când Muza mi-a zis că Axana vine în București și o să ne vedem era normal să nu fiu tocmai relaxat. 
Cum, cine e Axana?! E o femeie simplă din Chișinău și în același timp o lecție pentru noi, ăștia de ne credem deștepți. 

E o mărunțică, dar forța ei vitală te face să te simți unul dintre piticii Albei ca Zăpada. 
Glumește tot timpul și te contaminează cu chef de viață… deși povestea fiicei ei ne-ar trimite pe mulți la podea. 
Ne spune despre Anca, fiica ei, “Eu mă uit la ea și n-o văd bolnavă”. Are niște foi pentru autorități. Mereu lipsește câte ceva. “Vă trebuie și extrasul de la bancă” Val vârtej plecăm cu mașina noastră și Ramona intră cu ea “să o ajute”. 
Ți-ai găsit! Când Ramona mea vrea să stea pe scaun în așteptarea extrasului, Axana zice: “Vai, dar eu nu stau! Eu trebuie să mă mișc”. 
Parcă îi contaminează și pe angajații plictisiți și nu apuc să parchez mașina când mă sună că sunt gata. 

Pentru (unii) medici Anca înseamnă: pareză flaxă bilaterală, displasie bilaterală, picioruș strâmb bilateral, vezică leneșă, complicații, speranță de viață redusă. Mulți nici n-au vrut să o vadă “dacă tot nu se poate face nimic”. 
Pentru Axana este un copil vesel pentru care merită să lupți. Merită să muncești în timpul liber și să faci ceva. Altceva decât să întinzi mâna după “pomană”. AXANA MUNCEȘTE. Croitoreasă de meserie, face păpuși PERSONALIZATE absolut superbe pentru copii care pot să alerge, să se joace cu ele și poate chiar să le uite când vor pleca la facultate sau mai curând. Cine își știe viitorul? 
Nici Anca nu trebuie să și-l știe. Trebuie să-l aibă DESCHIS. Trebuie să-l trăiască, nu să aștepte cuminte într-un colț, ca o păpușă cu care nimeni nu vrea să se joace…



Pentru toată generația csf, n-ai csf Axana Golub este o forță a naturii! În vocabularul ei nu există “n-ai ce să faci”! Muncești, nu te milogești!
Lupți! Te iei și cu Dumnezeu de piept! Cum să-ți stea oamenii în cale? 
…oamenii, dacă sunt oameni, nu în cale să-ți stea, ci alături!


Nu-i așa că e frumoasă Anca? Poza de sus am stricat-o. Niciodată nu știu cum se stă la selfie :) Cea cu Ramona și păpușa exact ca ea e meritul fotografului Dragoș Borcănea - D-Studio. 

Ramona i-a creat Axanei o pagină de FB: Păpușile speranței. Intră, vorbește direct cu Axana. Comandă o păpușă sau donează cât poți. Nu te supăra dacă nu vine imediat. Bucură-te că are de lucru. Bucură-te să are o șansă. Scrie-i că aștepți. Păpușa și vești bune.

Scrie-i un gând frumos aici: https://www.facebook.com/papusilesperantei/

P.S. După articolul Ramonei, Axana are plină lista de comenzi până în Iulie. Pur și simplu nu mai este omenește posibil să facă mai mult o singură familie. Puteți să donați direct sau să fiți pregătiți să primiți păpușa de Crăciun. Ce dar mai frumos decât omenia? 

Pentru donații:
Donoaga Axenia
IBAN BCR: RO52RNCB0090153497690001
Cont PayPal: donoaga1981@gmail.com



Back to Top