Dincolo de “cancan”: “Femeia coaptă și bărbatul mai tânăr”.

Etno by IlonaShevchishina

După ce Ramona a scris unul dintre cele mai comentate articole ale ei (http://www.radufconstantinescu.ro/2016/08/as-interzice-prin-lege-ca-o-fetele-de.html ) am început să primesc mesaje de la femei în situația inversă. 

“Am un iubit cu 6 ani mai tânăr”; “cu 10 ani”; cu… etc
“Ce zici?”
“Ce să zic? Felicitări?”

Deși poveștile începeau la fel, niciuna nu continua previzibil. Fericiri, nefericiri, neînțelegeri sau - din contră - lapte și miere. 
Unele voiau să o contrazică pe Muză, altele îi dădeau dreptate. 
Culmea, eu cred că TOATE îi dădeau dreptate fără să știe. 

Problema nu e un partener mai tânăr. 
Ci unul imatur.

În loc să le răspund imediat femeilor care au iubiți mai tineri, o să le spun lor, iubiților, ceva ce nu știu. FEMEIA ALEGE. Bărbatul doar propune. Și de multe ori când o femeie alege un bărbat cu 10 ani mai tânăr el e doar o joacă.
Nu cred că ele ar trebui să-și facă probleme. Ci ei. Și eu am fost în locul unde stați voi. De mai multe ori. Experiența mea nu are valoare de studiu general că sunt doar un om, dar cunosc mai puține cazuri în care a plâns ea și mai multe în care a plâns el. Mai pe înfundate, pe ascuns. 
Dar știu și cupluri care au mers și sunt acum familii frumoase. Cu copii frumoși. 


Ce ne face bărbați? 

Ce ne face bărbați? 
Bătrânii spuneau că armata. 
“O să te întorci bărbat!” ca-n versurile lui Chirilă. O să te-ntorci pe dracu’. Bine că armata obligatorie nu mai există. 
Ce ar trebui să existe însă este EDUCAȚIA OBLIGATORIE. 

Și (iar n-o să vă placă asta) o mare vină sau un mare merit pentru cum e bărbatul o are femeia. 
Bărbații nu sunt educați de alți bărbați. Chiar și cei mai implicați tați sunt mai degrabă niște modele decât niște educatori. Suntem pentru copiii noștri fie tot ce vor să devină, fie tot ce vor să evite să ajungă. 
Mama, învățătoarea, prima dirigintă, prima iubită, toate sunt femei care ne stimulează sau ne anesteziază. Femei care ne provoacă să vrem să devenim bărbați sau ne cocoloșesc de rămânem copii cu părul alb. Și nu spun asta în sensul bun. 

Ramona avea dreptate că un bărbat matur știe să se poarte cu o femeie. Știe să asculte. Știe să înțeleagă. Știe inclusiv SĂ CEARĂ. 

Dar când ajunge un bărbat la maturitate nu e întrebarea corectă. 
Întrebarea corectă este CUM ajunge la maturitate. 

Unii dau piept cu viața mai devreme, alții sunt ținuți în brațe. 
Unii și-au făcut singuri banii, alții până și sărăcia o au cu împrumut. 
Unii spun ce gândesc. Alții, dacă ar spune ce gândesc, ar fi așa o linișteeeee…

Și mai ales cum ajung sentimentele lui la maturitate. Când știe ce înseamnă dragostea? 
Nu cred că un student îndrăgostit de o profesoară știe ce i se întâmplă. Își caută o iubită sau fuge din brațele unei mame în patul altei mame? 
Nu mă va putea convinge nimeni că un bărbat care nu știe unde vrea să ajungă profesional în următorii 4 ani știe de-adevăratelea că vrea O VIAȚĂ cu tine. 


Să stabilim o vârstă atunci? Nu. Asta nu. Einstein a înțeles mai multe despre lumea în care trăim până la 30 de ani decât au înțeles alții într-o viață!
Fiecare om trebuie judecat după merite. 
Nu după ani. 
Nici în plus. 
Back to Top