Facebook-ul și secretele. Află-le și tu pe ale lui!!




Sunt mii de oameni care critică facebook-ul. Cei mai mulți nu înțeleg ce critică :)
Dintre toate mi se pare cea mai amuzată aia cu intimitatea. Care e o ipocrizie de înaltă școală. Prietene, dacă vrei să rămână INTIM, nu o pui pe facebook!!
E ca și când eu i-aș spune celei mai bârfitoare colege o poveste pe care o încep cu “da’ să nu mai spui nimănui!”
Mi se pare mai amuzant să facem invers: în loc să ne agităm cum să ne păstrăm secretele în fața lui Mark, să aflăm câteva din secretele lui. 
Primul: ce vrea facebook să știe despre noi și de ce? 

Unul dintre principalele scopuri ale cercetării pe facebook este… perpetuarea succesului facebook! Oamenii nu intră pe newsfeed pentru că e frumos ordonat, ci pentru că este PERSONALIZAT în așa fel încât lucrurile care ne interesează sunt mai multe decât cele pe care nu dăm doi bani. 
Aici vine șmecheria! Oamenii nu mai sunt nici atât de creduli cum erau o dată și nici atât de dispuși să-ți spună mură-n gură ce le place. Și de multe ori nici nu vor SĂ ADMITĂ că le place… ce le place :))) 
Aici au venit inginerii lui Mark cu o idee strălucită. Dacă oamenii nu dau like și share la lucruri pe care de fapt ADORĂ  să le vadă, e important ca facebook să știe asta! Dar cum? 

Să luăm de exemplu știrile tip tabloid. Spui că nu-ți plac, nu dai like niciodată, share? Nici atât! Dar din 10 titluri dai click pe link în 6 cazuri. 
Îți place să vezi, nu-ți place să se știe :))) Nu-i nimic. Facebook te înțelege că ești un pudibond. Și nu te ceartă. O să mai primești șaorma cu de toate. 
Pozele cu pițipoance din lista ta sau din lista prietenilor tăi? N-ai admite în ruptul capului că te uiți!! Dar când scrollezi în mare viteză și pui frână când vezi două fese ieșind din piscină… facebook reține și o să-ți mai ofere :)))
La fel și reclamele la tot ce ți se pare “sub nivelul tău”. Cu vreo două-trei excepții ele sunt fix la nivelul tău. Pentru că e o mare diferență între cine ești și cine vrei să crezi tu că ești. 
E ca o oglindă. 

Nu în ultimul rând, când dăm accept la câte o cerere de prietenie avem doar o primă impresie. Care e pozitivă, că altfel nu am da. Apoi vedem în newsfeed o primă postare de femeie ultra frustrată căreia îi pute tot sau de bărbat nesimțit care crede că tot ce face el este un fel de progres al științei pe care trebuie să-l împartă cu întraga lume. 
Eu numesc asta poluare cu oameni. Poate nu sună așa bine, dar descrie exact fenomenul. 
Soluția mea este unfriend și block. Poate nici asta nu sună așa de bine, dar nici n-am intenționat să sune. 
Eu cred că fiecare dintre noi MERITĂ să fie onest cu sine însuși și mai cred că de cele mai multe ori suntem egalii mediei prietenilor pe care îi avem. Sau, cum spun bătrânii care nu aveau facebook, dar aveau bun simț, cine se aseamănă, se adună. 

Așa se face că eu sunt convins că diferența între cantitate și calitate o facem și în lumea virtuală tot noi. 
Și fiecare are facebook-ul pe care îl merită. Cel puțin partea de newsfeed. 
Nu-i așa că simți că vrei să faci un pic de curățenie? 
Spor la lucru. 
Nu mă supăr nici dacă începe cu mine, dar evită să comentezi negativ la postarea asta. Facebook-ul nu stă să citească exact ce ai scris, dar roboții consideră că orice comentariu e un semn de interes. Și o să mai primești zeci de articole de la toți prietenii tăi care îmi dau share. 
Nu-i așa că devine enervant Constantinescu ăsta? :))))
Back to Top