Eroii necunoscuți de lângă noi.





E mai simplu să părăsești o țară decât să o schimbi. Să muncești pentru ea într-o liniște asurzitoare. Îți auzi gândurile când mergi prin sate uitate de lume unde oamenii când văd mașini de București se oferă să te ajute… convinși că te-ai rătăcit. 

Există o Românie uitată. 

Aici, să fii învățător e un act de curaj. O superbă încăpățânare a unor oameni care cred că un copil are nevoie de educație așa cum are nevoie de pâine. Și nu-i lasă să flămânzească. 



Există o Românie cu aer curat și peisaje care îți taie respirația.

Aici e mai greu să te conectezi la net, dar conexiunea funcționează de la om la om pe holul unei școli între “un bărbos” care le vorbește copiilor pe înțeles, cu întrebări simple, și micuții care răspund în cor că vor să trăiască într-un mediu curat. Este Ziua Voluntarilor Mici.



Copiii nu știu să mintă nici aici. Parcă mai ceva decât la oraș ți-o trântesc imediat: Au văzut multe locuri în care sunt gunoaie. Un pitic care “e mai mare peste toți la învățătură” își ajută bunicul să colecteze fier. O fetiță ne spune că, deși părinții lor au auzit de reciclare, “tătie gunoaiele se țâpă în tomberon”. 


“Bărbosul”, Iulian Gabor de la Tășuleasa Social, nu-și pierde răbdarea și - chiar dacă nu cred că a luat o lecție de “public speaking” în viața lui - nu pierde nici atenția copiilor. Ei promit cu strigăte entuziaste că vor strânge PET-uri cât să umple cel puțin un sac de la GreenPoint până pe 14 aprilie. Sunt 50.000 de saci verzi. 25.000 de copii implicați în campanie! Frate, e mult și pentru facebook, cu atât mai tare este că această campanie se întâmplă în realitate. Școală cu școală. Uneori cu doar câțiva copii care fac maratonul săptămânal numai din drumuri de acasă până-n clasă. Tășuleasa Social le-a adus de Crăciun cadouri de la Die Johanniter, din Germania. Este modul copiilor de a mulțumi acum pentru cadourile pe care le-au primit. Dau ceva înapoi societății. Ne-ar prinde bine atitudinea asta și la politicieni. Pentru mulți România asta uitată nu există decât la alegeri. 



O alegere au avut de făcut și cei de la Tășuleasa. Oameni ca Marcel Iureș, extremul triplu câștigător al 6633 Arctic Ultra, Tibi Ușeriu și fratele lui, Alin, puteau oricând să opteze să uite și ei că această Românie există. Au ales să se implice. Să convingă sponsori să-i ajute. 

Să faci România mai curată poate să fie una dintre cele mai “murdare” meserii din lume. 

Avem nevoie de oameni cărora nu le e frică să se murdărească. Și de companii care să investească. În ordinea de pe afiș: Coca-Cola HBC, Romstal, Valrom, AutoKlass, GreenPoint. Cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene din Sălaj, Cluj și Bistrița-Năsăud. 

Nu trebuie să ai o firmă atât de mare ca să ajuți. Contactează GreenPoint Management  pe pagina lor de facebook și vezi ce poți face. Uite că e și facebook-ul bun la ceva :)

Un singur lucru nu avem voie. Să uităm în continuare. Nu știu dacă și speranțele la care mulți au renunțat pot fi reciclate… 
Ale mele sunt acum ca noi pentru că am văzut că se face treabă. Nu prea ajunge la televizor. Chiar îmi spunea Iulian că puțini le preiau comunicatele de presă. 
Susține-i TU măcar cu o vorbă bună! 
Pagina de facebook Green Point:
Pagina de facebook Tășuleasa Social: 


Back to Top