În loc de Simulare de Bac, simulare de oral. Bobocii, bananele și ardelenii.





Un articol pentru care muuuuulte cititoare au insistat. Răspunsul meu s-ar putea să le șocheze. 

În primul rând știți că nu scriu pe “subiectele zilei”. Suntem o țară de comentatori care, vorba băieților de la BUG, “n-au fost acolo” și în loc să comenteze ar trebui să ia seama la ce au zis tot cei de la Mafia despre “și cu c**u’ și cu gura”.

În al doilea rând sunt tată al unei superbe blonde de 11 ani, cu ochi albaștri și admiratori încă de la grădiniță. Dacă nu aveți copii o să-mi spuneți că mai are până la Balul Bobocilor, dacă aveți știți că e ca și săptămâna viitoare. Niciun tată de fată nu poate să privească această întâmplare fără să se simtă implicat emoțional. 

În al treilea rând o să vă spun o poveste din perioada lucrată la știri în trustul ProTV ca să vedeți că NU ceea ce au făcut fetele acelea e imoral. 
Era într-o dimineață rece și fumam cu unul dintre producătorii primului jurnal. Pentru cei care își imaginează că știrile de dimineață se fac de dimineață o să spun doar atât: producătorul știrilor de Luni e la serviciu de Duminică. Deci eram obosiți praf, dar trebuia să ne adunăm. Sună “de la poartă”. 
E un puști aici care vrea să vândă la știri o înregistrare
Era pe CD, cu mult înaintea telefoanelor deștepte. 
Ce e pe el? 
Două colege care se bat în clasă. 
Tu le-ai filmat? De ce? De ce nu le-ați despărțit? 
Da’ ce eram prost? Toată clasa le-a încurajat! Uitați-vă măcar, că e “ceva frumos”. 
Cât vrei pe el? 
100 de euro. 
Ieftin îți vinzi colegii…

Vă roade curiozitatea să știți dacă i-am dat banii. O să rămâneți cu ea. Pentru că important e altceva: CE E IMORAL?

Imoral e că e mai simplu să luăm câteva cadre decât să luăm atitudine. Nu știu exact cazul de la Cluj, am zis deja că nici n-am vrut să scriu despre asta și am făcut-o doar la presiunea cititoarelor. Poate protagonistele nu-și doreau să fie văzute de toată țara, dar au avut grijă colegii lor de asta. Acum pe gratis. 
Și mai rău e că avem o generație de copii educați de ecrane. Pentru care nimic nu e mai important decât să atragi atenția. NU CONTEAZĂ CUM. 
Imoral e că zeci de site-uri și-au făcut trafic profitând de val fără să se gândească la consecințe. În mod special am tras de timp ca lucrurile să se mai liniștească. Nu voiam să pun și eu gaz pe foc. 
Vă imaginați ce față au făcut părinții când și-au recunoscut odraslele? Mai ales că doar site-urile serioase au cenzurat imaginile!!!
Greșeli am făcut cu toții în tinerețe, dar singurul lucru pe care mama l-a știut (și pentru care am mâncat bătaie) era că veneam târziu. Promiteam că vin la 10 seara și veneam la 8. Dimineața :)

Muza s-a întrebat ce făceau profesorii? Ce să facă? Probabil tot poze. Să le pună la panoul școlii. Care acum e o pagină de facebook. 
Până la urmă și eu am avut un oral eliminatoriu la Litere. Doar că era la gramatică :)

S-a scandalizat o țară întreagă pentru niște banane, dar puțini și-au adus aminte de Colectiv. Imoral e că încă nu s-a făcut nimic acolo, că nu există vinovați, că nu s-a schimbat mare lucru în sistemul de sănătate, că unele fonduri strânse pentru victime au dispărut. S-a găsit cineva “să-i mai ardă” pe oamenii ăștia încă o dată. 

Am 42 de ani, sunt mai bătrân decât internetul, deci răspunsul meu e previzibil: A fost greșit ce s-a întâmplat la Bal? Da, a fost greșit, dar mai ales ce s-a întâmplat după. 

Bine, se vor isteriza câteva mironosițe, și bananele? 
Au dreptate, vorba Muzei, e bine să nu consumăm fructe seara. Iar bananele au carbohidrați.
În caz că mă citește cineva dintre acele fete, altele de vârsta lor sau părinți care au copii de vârsta lor, le spun doar atât: “tovarășii” îți pot cere să faci orice tâmpenie, nu înseamnă că trebuie să o faci! Numai tu decizi ce faci și numai prietenii adevărați rămân lângă tine când iese prost. 
Toată lumea va uita. Mai puțin protagonistele, care au învățat deja o lecție. Până la urmă, nu pentru asta-i școala? :))


Back to Top