7 cărți pe care le-aș lua cu mine pe plajă. Mai ales când soarele are PMS :)


De fapt, sunt 7 cărți pe care le-am luat. Nu mai conta vremea. Unele au cerut un pic de hidratare. Vă las să ghiciți care. 

1. Albert Speer - În umbra lui Hitler. 
De ce? Pentru că scapi de orice nepoftit care vrea să se bage în seamă cu texte gen: Ce carte citești, păpușa? Sau - pentru noi - bărbații - filtrează foarte mult interacțiunile. 
Mai important, e o zonă de istorie mult mai spectaculoasă decât orice film SF. Și n-au fost efecte speciale, ci destine reale.

2. Milan Kundera - Nemurirea. 
De ce? Pentru că e cea mai bună carte a lui, deși altele sunt mai cunoscute. Pentru că poți să o iei și să o lași fără să îți dea mari probleme și chiar să citești cu un ochi după tentații fără să strice mesajul. Din contră. 

3. Jonathan Coe - Casa somnului. 
De ce? Păi, poate te fură :) Somnul. 
Nu e cazul. Coe duce o idee până la extrem după care îți demonstrează că extremul tău e de-abia începutul normalității lui. 

4. Gustave Flaubert - Madame Bovary.
De ce? Pentru că toate femeile au un pic de bovarism în ele. Și pentru că senzația de “nu poate să fie rău dacă mă simt bine” se dizolvă repede în acidul subtil al textului care pare să nu judece. De fapt, doar nu condamnă. Personajele o fac în locul autorului. Câteva detalii sunt greu de “înghițit” în Madame Bovary, asta și pentru că Flaubert avea treabă și cu medicina. 

5. Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singurătate. 
De ce? Le are pe toate și poate să fie citită și de idioți și de docenți. Mare treabă. Totuși Muza ar insista pentru “Povestea târfelor mele triste”. 

6. Amelie Nothomb - Igiena Asasinului. 
De ce? Pentru că va face Lolita să pară un text din Biblie. Are cele mai alerte dialoguri pe care le vei găsi și un final pe care vrei să-l contești și în același timp de care te simți atras/ă.

7. Ion Băieșu - Balanța 
De ce? Pentru că e cartea pe care mi-am pus-o lângă ușă când mă gândeam că mergem la mare de 1 Mai. Apoi am văzut prognoza și am decis să o mut de la ușă pân’ la pat. 

Voi ce cărți ați lua pe plajă? Sau ce carte citiți chiar acum? 
Scrieți-mi între-un comentariu aici:
sau postați la voi pe pagină cu #suntemincarti

Foto: Ioana pe plaja Egremni :)
Back to Top