Maimuțele de birou.





Era un experiment cu maimuțe. Un gard electric de care prima maimuță dădea cu nasul, o curenta și învăța să nu mai facă.
Apoi curentul era oprit și o altă maimuță era introdusă în țarc. Prima o avertiza și niciuna dintre ele nu se atigea de gard. După care prima maimuță, electrocutata, era scoasă din țarc și se băga în loc o a treia maimuță. Care afla de la a doua despre primejdia care, între timp, nu mai exista.
Așa mi se pare că e și cu maimuța de birou. Ea învață repede că trebuie să fie office bitch fără să se întrebe cine a început curentul. Fără să se gândească dacă asta îi folosește ei sau dacă doar dăunează tuturor. 
Divide et impera. 
Un singur șef. O sută de turnătoare.
Ce s-ar întâmpla dacă un șef despotic ar avea de înfruntat un colectiv? Ar face față? Nu e nevoie. Maimuțele de birou se păzesc între ele. 
Și maimuțoii. Desigur. 
Organizarea e una dintre armele redutabile ale omului. Niciodată o insulă nu a cucerit un continent sau nu a reușit să mențină un imperiu. Întrebați Marea Britanie despre Partida de ceai de la Boston. 
Încurajarea egocentrismului este o formă de Divide et impera. 
Nimeni nu mai face diferența între “normal” și “bine”. 
Așa se face. Cine nu face așa va pierde. 
Serios? 
Care dintre maimuțele de birou a văzut un colectiv de oameni care chiar muncesc, nu doar în același birou, ci ÎMPREUNĂ. Și a văzut acest colectiv învins?
Era și un banc pe care bărbații îl înțeleg mai bine. La un turneu final de campionat mondial sau european se spunea că Argentina îl are pe Messi, Portugalia îl are pe Ronaldo, dar Germania are… o echipă. 
Chiar ne-am urcat în vârful lanțului trofic ca să ajungem să ne mâncăm între noi?
Nu e păcat?
Ce s-ar întâmpla dacă, în loc să ne asigurăm prin gesturi egoiste că nu vom pierde separat am lucra deschis să câștigăm împreună?
Pentru maimuța de birou e mai important cât de scurtă e fusta unei colege decât ce știe să facă profesional. 
E mai important să își câștige șeful decât să-și fidelizeze clienții. 
Și este mereu mai atentă la o bârfă decât la un brief.
Se dau mereu topuri cu locurile în care e bine să lucrezi pentru că se dau salarii mari. 
Aș prefera să ne alegem compania pentru care lucrăm în funcție de mediul de lucru! 
Fericiți sunt cei care nu urăsc ziua de luni și mai simt că trăiesc și în alte zile decât Sâmbătă și Duminică!
Nu-i lăsa să te schimbe. Schimbă tu. Un bun profesionist își va găsi mereu un loc de muncă fără să pupe pe nimeni în cur. 
Munca ta e cel mai bun CV.

Știu că exemplele negative sunt mai multe, dar e de preferat un om de caracter unuia de carieră. 

Back to Top