Sunt oameni pe care situațiile care îi emoționează îi fac să plângă. Îi prefer pe cei pe care emoțiile îi fac să ACȚIONEZE. Plânsul nu ajută la nimic.


Pe doamnele de la Dăruiește Viață (scuzați, ar fi trebuit să scriu cu litere mari, pentru că merită) pe DOAMNELE  de la Dăruiește Viață le-am cunoscut într-o situație “de business”. Eram copywriter la ProTV, iar ele erau un… task. Atât. În sala rece unde ne-am întâlnit s-a schimbat totul. Au luat un sceptic și l-au convertit la speranță.
Atunci eu am scris, iar Tudor Chirilă și-a pus numele și vocea pentru un spot. Încă mai țin minte începutul: Sunt Tudor Chirilă și nu vreau să-ți vând nimic…
Între timp au strâns mulți prieteni puternici care s-au lăsat convinși să schimbe regulile unui joc pe care, dacă îl pierzi, mori. Un joc pe care mult prea mulți îl joacă prea devreme. 
Și uite așa au devenit posibile povești cu sfârșit fericit ca aceasta. Citește până la sfârșit. Am lăsat textul așa cum l-a scris Mihaela pentru că n-am vrut să se piardă emoția reală a întâlnirilor. Ca să mă dea gata de tot, pe micul protagonist îl cheamă Radu :)
Pe Radu l-am cunoscut  in luna august, la Institutul Clinic Fundeni. Baietelul era internat cu un diagnostic crunt: leucemie limfoblastica. La numai cinci ani si jumatate micutul stia mai multe despre aceasta bolala decat multi adulti pentru ca tocmai i se facea o a doua cura de citostatice. Din prima clipa in care ne-a vazut, Radu a fost fascinat de aparatul de fotografiat. La un moment dat a vazut o imagine cu mama sa si a exclamat “Hei, da eu unde sunt?” 


In timp ce micutul invata sa faca primele poze cu un aparat mai “profi” mama lui ne-a povestit cum a inceput totul: “Prin februarie a inceput sa tuseasca si sa se planga de dureri de picioare. Am fost cu el la Zimnicea, la Alexandria si apoi ne-au trimis la Fundeni. Aici in urma unor analize de sange foarte complicate i s-a pus diagnosticul si imediat a inceput tratamentul.”
In timp ce Radu ii facea poze lui Alin, prietenul lui cel mai bun din spital (un baiat de 16 ani cu leucemie, internat in acelasi salon), a venit asistenta sa il ia ca sa ii faca o punctie in coloana, o procedura care arata cat de afectate sunt celule din maduva osoasa de cancer.Radu stia exact cat de dureroasa este aceasta analiza, pentru ca mai trecuse prin ea, asa ca starea lui de spirit  s-a schimbat brusc si plansul era mai mult decat justificat.

La  sfarsitul lunii octombrie, am fost din nou la Institutul Clinic Fundeni sa ducem cateva jucarii copiilor internati acolo. Radu era venit la control asa ca am avut ocazia sa stam de vorba din nou cu el. Si-a ales un cal roz pe care a zis ca vrea sa il tunda si sa i-l faca cadou surorii lui, ramase acasa. Cu toate ca de data asta era singur, prietenul lui, Alin, nu era in spital, starea lui era una excelenta.  “Se simte mult mai bine, ii multumesc lui Dumnezeu si medicilor. Asteptam rezultatul analizelor si daca totul iese bine, in doua zile plecam acasa”, ne-a spus mama lui Radu cu lacrimi in ochi. 
Un rol foarte important in diagnosticul si tratamentul lui Radu si al pacientilor veniti din toata tara si internati la Institutul Clinic Fundeni sunt analizele de laborator care se fac doar in cateva centre din tara. Datorita programului ,,Energie pentru o sansa la viata’’, finanțată de GDF SUEZ Energy Romania, aici a fost dezvoltata infrastructura necesara in diagnosticarea si monitorizarea bolilor de sange, la copii si adulti, prin achizitionarea de echipamente performante. Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni au fost renovate complet si dotate cu doua echipamente de ultima generatie: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie In flux. Proiectul a implicat o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania, fiind implementat cu ajutorul Asociatiei Daruieste Viata.

,,Aceasta investitie permite medicilor hemato-oncologi din alte spitale din tara, care nu au aceasta aparatura,sa trimita la acest laborator probele de sange ale pacientilor pentru o diagnosticare corecta si In profunzime. Institutul Clinic Fundeni a devenit astfel unul dintre Centrele Regionale de Diagnosticare iar sansa la viata a pacientilor a crescut. Implicarea GDF SUEZ Energy Romania în proiecte de acest tip ne da sperante ca vom ajunge din urma statisticile pozitive internationale’’, a declarat Carmen Uscatu, Presedintele Asociatiei Daruieste Viata.
Lucrul acesta este posibil si pentru ca  din  octombrie, Guvernul Romaniei, in urma sesizarii facute de Asociatia Darueste Viata catre Ministerul Sanatatii,a aprobat elaborarea unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta in cadrul Programului National de Oncologie.
Noul subprogram este finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in cadrul sau sunt decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute.
Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de CNAS. Pana acum, practic, era o fisura  majora intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer.

Programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, derulat in cadrul Institutului Clinic Fundeni, contribuie astfel la îmbunatatirea indicatorilor de supravietuire In bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv la cresterea ratei de supravietuire In randul acestora de la 50%, la 80%.

Nu-mi plac formulele clasice care au făcut vogă pe facebook, dar aici chiar se potrivește una. Fiecare like este un semn de respect. Eu l-am dat. Jos pălăria. 
Back to Top