Night reading: Primul si ultimul.

When she painted, her thoughts silenced; she had no one to please; no one to answer too. She was content and in no rush. She was calm. She was the best version of herself.

Guest Blogger: Ramona Constantinescu (Gustverde.ro)
...................................................................................

Am facut pictura. Nu eram buna la nicio materie clasica, asa ca nici nu aveam prea multe alegeri. 
Ei erau pedanti si nu intra oricine. 
Eu eram inconstienta asa ca am intrat.
De multe ori ma intreb daca am intrat la pictura pentru ca sunt cum sunt sau invers, am devenit cum sunt acum datorita lor. 
Am pictat multe nuduri. Foarte multe. 
Ca sa intelegem oamenii vii, am pictat multe oase de oameni care au fost.
Mergeam cu un craniu si un femur acasa, sa le studiez, si ma intrebam ce ganduri au trecut prin spatiul acum gol, dupa ce femei a alergat femurul acela. Stiu sigur ca era barbat si ca murise la 50 de ani.
Acum erau doar oasele, subiect pentru desen. Cine a zis ca frumusetea e trecatoare?

Erau tare frumoase ca niste avertismente in versuri strigate de un actor pe scena unui teatru de provincie. 
Mama se speria mereu si voia sa creada ca sunt de plastic. Asa cum vrem acum sa credem ca moartea e ceva ce li se intampla doar altora.
Sau divortul.
Sau pasii gresiti in dragoste.
Stii cand se apropie de final cartea pe care o citesti pentru ca nu mai sunt pagini. Muzicienii mai au cate un crescendo la finalul concertului.
Pictura pare fara sfarsit si fara inceput.

Cand un tablou e terminat nu poti spune unde l-a atins ultima data pensula, nici unde am pus prima data carbunele ca sa fac schita.
Poti sa psihanalizezi un tablou, dar nu poti sa spui unde incepe si unde se termina. Asa cum noi, desi avem aniversari si termene la tribunal, nu stim cu adevarat nici cand ne-am indragostit, nici cand am incetat sa mai iubim pe cineva.
Cand am gandit primul “te iubesc” si cand l-am spus pe ultimul.
Dragostea nu e o floare de plastic pe care o stergi de praf si e ca noua. Niciodata nu am pictat natura moarta dupa gutui artificiale. 

Foto: Joseph Holmes
Back to Top