Night reading: Utilizări greșite ale telefonului.



Eram în clasa a doua când mi-ai dat numărul tău de telefon. Mi l-ai dat greșit, mi-a răspuns un domn cu mustață. Nu l-am văzut niciodată, dar pariez că avea mustață după cum se simțea pe receptor.
Să zici mersi că eu ți l-am dat bine. Cine era să spună la școală că ți-ai rupt mâna? 
Așa a început telefonul să mă schimbe. Erau anii 80 când am înțeles ce e cuplajul. 
Îți mai aduci aminte când ți-am zis că nu vreau să te mai văd niciodată? Asta nu înseamna că nu puteai să dai un telefon. Am dormit cu aparatul ăla mare și urât lângă mine. De câteva ori am și ridicat receptorul și am mișcat puțin de disc, să fiu sigur că funcționează.
Așa a continuat schimbarea. Am înțeles că indiferent de mijloacele tehnice, nu poți transmite decât mesajul pe care interlocutorul tău e pregătit să-l înțeleagă.

Dar atunci când te-am sunat interurban și nu mai aveam fise, iar tu nu mai terminai să-mi reproșezi lucruri? Sigur, nu mai erai aceeași. 
Cu trei iubite între voi, nici eu nu mai eram același. Așa că nu înțeleg de ce te-ai supărat că am lăsat receptorul să atârne și am plecat în loc să bag și ultima monedă de 3 lei. Să știi că mi-am luat un suc care mi-a bucurat mai mult gura.

Apoi am făcut toate greșelile noi. Că pe cele vechi nu mai avea rost să le repet. SMS-uri, discuții lungi și întâlniri scurte, telefoanele mobile au făcut posibilă sincronizarea programelor. La sincronizarea intențiilor se mai lucrează.

Am avut senzația că am inventat preludiul prin telefon, din trafic, ca să nu mai pierdem vremea. Habar nu aveam câți n-or mai fi făcut asta până la noi. 
Când intram în camera ta, sau a voastră, sau în cea de hotel sau în a mea, indiferent cum te-ai fi numit, era ca și când ne atingeam de multă vreme.

Telefoanele cunosc atât de bine oamenii. Când sunt îndrăgostiți îl încing și pe el, îl țin tot timpul în mână și plătesc facturi exorbitante. 
Când le trece îl lasă să sune pe masă. 

Chiar, cum se ajunge de la 400 de mesaje pe zi la “Abonatul apelat nu răspunde. Vă rugăm, reveniți”?
Back to Top