Dragostea e pură intuiție, dar respectul se învață.


Felul cum iubește un om ține mult și de educație. Nu trebuie Pitagora generalizată, dar fără respect îmi e foarte greu să-mi imaginez dragostea. Cine își dorește un sincer: Ești totul pentru mine, fă! sau o atingere nedorită în metrou ca semn de... afecțiune?
Din păcate atunci când ești foarte tânăr ai de învățat aproape totul. Cum ar trebui să fie dragostea? Ce e respectul?
Dragostea e intuitivă, dar respectul se învață.  
Mereu vorbim despre modele vizibile. Pozitive mai rar, negative mult prea des. Dăm vina pe televizor, pe internet, pe ziare, dar există trei factori de educație care sunt mult mai importanți: școala, familia și – mult mai puțin luat în calcul – grupul de prieteni.
Doar un puștan știe cât de greu este să faci altfel decât prietenii tăi. Cât de dificil este să alegi altceva să spui că nu ești de acord când ceva nu îți convine. Nu ești de gașcă.
Suntem pe facebook, avem wikipedia, youtube, vedem atâtea, dar nu poți să-ți găsești identitatea cu un search pe google.
E OK să ne luăm la mișto, că suntem o nație de amuzanți, dar abuzul verbal nu trebuie tolerat.
E OK să simți dorință, nu e OK să ți-o satsfaci atingând pe cineva împotriva voinței.
Trăim cu ideea falsă că violența în cuplu e o problemă a celor inculți, săraci, bătrâni și acriți. E o imagine pentru care multe filme sunt de vină.
Violența din cuplurile foarte tinere se vede mai puțin, deși aici geloziile sunt mai intense, limitele mai puțin clare, presiunea grupului... foarte mare. Băieții nu vor să se facă de râs că sunt părăsiți sau înșelați, iar la vârsta liceului înșelat înseamnă foarte puțin.  
Începe controlul: cu cine vorbești, iar vorbeai cu ăla, dacă vă mai prind împreună pe hol vă bat și pe tine și pe el. Îți interzice să ieși cu prietenii mai rău decât tatăl tău, îți pune aplicații pe telefon să știe unde ești, îți spune ce să îmbraci și ce nu.
Dacă accepți poate să fie doar începutul unui calvar. Oare așa trebuie să fie dragostea? Nu. Iubirea nu trebuie să doară. Un îndrăgostit nu te amenință, nu te bruschează, nu te trage de păr.
S-ar putea să crezi că e vina ta. I-ai dat motive. Crezi că va avea de suferit dacă se află. Nu e ciudat să vrei să-l protejezi?
S-ar putea să crezi că dacă vorbești despre asta nu ești de gașcă. Ești. Cu propria nefericire. Ce cuplu de nedespărțit.
S-ar putea să crezi e o umilință publică să afle prietenii prin ce treci. Să înțeleg că preferi umilința în intimitate?
Află mai multe despre ce poți face aici. http://on.fb.me/Mv4zzw
Back to Top