Suntem un popor de oi? Nu. Suntem o populație de lupi singuratici.

N-am călătorit atât de mult cât mi-aș fi dorit, dar nicăieri n-am întâlnit atât de mulți oameni care să se considere mai buni decât poporul din care fac parte.
Practic... aproape toți!
De 1 Decembrie ne trezim brusc că există frați români.
În rest sunt (într-o ordine aleatorie): 


Bizoni
Moroni
Nesimțiți
Șoferi de duminică
Marieni (un marian, doi marieni, etc)
Cine sunt bizonii? După două trei discuții ajungi la concluzia că toți cei care nu sunt la masa unde are loc conversația!
Cum oare poți să crezi că tu ești minunat, dacă toți cei care te înconjoară sunt niște dobitoci?
Sau, invers, cum pot ei să fie niște zero cu acte, dacă tu ai ieșit atât de bine? Ah, înțeleg, doar părinții tăi nu sunt bizoni. Doar arborele tău genealogic e mai... răsărit. Doar rădăcinile tale bine înfipte mai țin solul patriei. Alunecarea de teren va începe să se producă imediat ce te vei decide să emigrezi.
România nu e o mamă, o fraieră care să te aștepte cu masa caldă.
România e un spațiu geografic, o istorie comună, o samă de cuvinte care servesc și poezia și medicina.
România e un apartament cu trei camere. Trei provincii.
România e o casă. Dacă îți place sau nu ce găsești în ea ține de locatari. Ia uită-te tu la întreținere. Vezi dacă nu cumva ai niște restanțe.
Înainte să fim atât de duri cu aprecierile la adresa societății ar trebui să ne putem aprecia corect realizările și eșecurile proprii: dacă stai cu părinții deși ai aproape 30 de ani s-ar putea să nu fie vina României.
Dacă nu mai ai idee ce este o subordonată consecutivă chiar nu mi se parecă te poți plânge de starea generală a educației în România.
Dacă nu te implici niciodată și faci mișto de oamenii care semnează petiții pentru legi mai bune, să nu te plângi când te vei simți mic și singur în fața unei decizii strâmbe. Ai avut ocazia să faci parte dintr-un grup. Ai ales să fii solitar, nu solidar.

Back to Top