Întâlnirea nefericiților anonimi.



Când făceam sport de performanță eram o gașcă de băieți extrem de unită. Nimic nu aduce mai aproape un grup decât o luptă comună. Printre tinerii entuziaști era și un domn de o forță impresionantă. Într-un trup de Hercule bătea inima unui poet care asculta operă. Știu, pare neverosimil pentru că ne-am obișnuit să judecăm cărțile după copertă. Omul acesta avea o vorbă deșteaptă: Nu asculta cântece triste până nu ți-a trecut.
Nu l-am ascultat și am tocit caseta cu Bob Dylan. Trebuie să admiteți că Don’t think twice, it’s alright nu e cea mai proastă alegere după un sfârșit de lume în doi. 


Și totuși... oricât de util ar fi să te întâlnești cu oameni care au aceeași problemă cu tine, mi se pare mult mai înțelept să vorbești cu cei care au avut aceeași problemă și au rezolvat-o. Pe ei să-i asculți. Altfel e ca și cum te-ai întâlni cu oameni care au același handicap doar pentru că ești convins că doar ei pot să te înțeleagă. Pot. Ce nu pot e... să te ajute. Dacă ar putea, s-ar ajuta pe ei mai întâi.
Victoriile aduc victorii, iar oamenii înfrânți rar conștientizează că e doar o înfrângere de moment.
Caută în trecutul tău o situație asemănătoare. Mulți avem. Ai murit după ce s-a sfârșit? Nu. De ce crezi că acum va fi altfel? Amintețte-ți soluțiile problemelor care păreau fără soluție. De cele mai multe ori formula matematică a refacerii se aplică mai multor probleme. E un fel de Pitagora generalizată.
Caută mediul care te pune în valoare. Există demachiant mai bun decât plânsul cu sughițuri. Nu te închide în casă. Poștașul sună întotdeauna de două ori, dar tu s-ar putea să preferi un aviator. Unii merg la biserică, alții la shopping. Orice acțiune e preferabilă lamentării. Lamentarea nu e o acțiune: e un efect advers al unei prea mari iubiri de sine.
Ai prieteni.
Caută-i pe cei pozitivi. Prețuiește compania lor. Nu-i invidia pentru că par mai norocoși. De cele mai multe ori nu sunt. Doar nu transformă o unghie ruptă în sfârșitul lumii. Oricine știe că dragostea e ca o buruiană, o rupi din rădăcină și crește alta la loc. 



Back to Top