Adevărații vinovați pentru dezastrul de la BAC

 


Am scris un articol fix acum 8 ani în Ziarul Financiar. Nimic nu s-a schimbat în bine. Se numea Cursa de urmărire nici n-a început.

 
Adevărații vinovați nu sunt elevii.
Ei nu sunt chiar atât de proști cum ne place să credem nouă, cei care dacă ne uităm BACk, în trecutul nostru glorios, vedem câte un 10 la Română.
Oricum, atitudinea asta e o prostie din start: prezentul de azi se spijină pe umerii trecutului, așa cum viitorul va sta pe umerii acestor picați la BAC.
Și dacă prezentul e nasol, poate că n-ar trebui să ne mândrim atât cu un trecut care l-a generat.
NU.
Adevărații vinovați nu sunt elevii.
Să fim serioși: nu trebuie să dai pe-afară de deștept ca să iei BAC-ul e suficient să TE INTERESEZE.
Și de ce te-ar interesa când banii se fac în continuare în România mai mult pe relații și mai puțin pe competențe?
De ce te-ai scuza când te prinde proful cu copiuța când s-au plagiat lucrări întregi și n-a fost nimeni dat “dat afară din clasă”?
De ce să vrei să vorbești corect când nici măcar oamenii de presă nu mai folosesc acuzativul cu prepoziție?
Nu, serios... Mă faceți să râd... Vă amintiți măcar un entertainer din România care să fi fost aplaudat la scenă deschisă după ce a recitat o poezie de Stănescu? Desigur, de pe prompter, că nimeni nu-și încarcă memoria cu din astea...
De ce să-i intereseze pe copiii ăștia BAC-ul când țara de-abia a luat notă de trecere în UE și stă și acum în ultima bancă?!
Nu.
O singură materie  ar trebui să-i intereseze pe ei.... tinerii la care ne uităm de parcă n-ar fi frații, verii sau copiii noștri... să-și aleagă o limbă străină. Și să meargă la un curs practic în țara de origine. Curs din care să nu se mai întoarcă. Niciodată.




Foto> Portret al artistului la tinerețe. 10 la Română... uneori nu se mai vede :-))

Back to Top